Rozhovor s Tempus Design: Jak proměňuji sny o bydlení ve skutečnost

Jak Tempus Design plní sny o ideálním bydlení? V exkluzivním rozhovoru se dozvíte, jak tým architektů a designérů vytváří interiéry na míru podle přání klientů. Zjistíte, jak probíhají první schůzky, jaké styly preferují a proč je jejich přístup tak osobní a profesionální. Zjistěte také, jak zvládli nejnáročnější projekty, včetně rekonstrukce bytu Simony Krainové. 

 

 

Mohli byste představit Tempus Design?  
Přemýšlím, jak nejlépe popsat Tempus Design. Tempus Design je interiérové studio, architektonická kancelář, máme u nás zahradní architekty, produktové vývojáře a samozřejmě realizační oddělení. Tempus Design je především úžasná parta kreativních lidí, kteří se snaží plnit lidem jejich sny o bydlení. 

Snažíme se vždy vyjít vstříc potřebám klientů a zakládáme se na přátelských vztazích. Naše kancelář je místem, kde se setkává profesionální přístup, smysl pro detail a obrovská dávka vášně pro to, co děláme. Naším hlavním cílem je spokojený zákazník, vytváříme klientům domovy na míru a nenutíme nikomu nic, co jim není blízký.


Zaměřujete se, co se týče návrhů, na nějaký konkrétní styl?
Zaměřujeme se na lidi a jejich přání. Náš tým má velké množství architektů a v podstatě jsme schopni pokrýt všechny styly, které ve světě designu existují. Pro nás je nejdůležitější splnit sny a představy našich klientů o jejich ideálním bydlení. Nezáleží nám na tom, zda je to glamour, rustikální styl anebo minimalismus – každý styl je vítán a ctěn. Naši architekti mají samozřejmě své vlastní oblíbené styly, které je baví, a právě proto pečlivě vybíráme ty nejvhodnější architekty pro každého klienta. Chceme, aby každé setkání mezi našimi architekty a klienty bylo nejen profesionální, ale i osobní záležitostí, kde se jejich představy a osobní styl skvěle doplňují.

 
 

Jak probíhá schůzka s klientem. Co si z takové schůzky může zákazník odnést?
První schůzka s klientem je pro nás vždy zásadní moment, kde se soustředíme na pochopení jejich potřeb, životního stylu a vizí. Obchodník se snaží poznat osobnost klienta, porozumět jejich představám a potřebám a hlavním úkolem obchodníka je analýza stylu, nacenění naší práce, časová náročnost projektu a načasování projektu. K analýze stylu slouží několik prezentací naší práce a na základě všech těchto informací pečlivě vybereme architekta, který se ideálně hodí k danému klientovi. Další fáze zahrnuje setkání klienta s vybraným architektem, kde se mohou navzájem poznat a architekt může lépe porozumět jejich představám a začít je realizovat. Důležité je zdůraznit, že to není pouze o jediné schůzce; proces může zahrnovat mnoho setkání, ať už online nebo osobně. Cílem je dosáhnout výsledku, se kterým bude klient naprosto spokojený.


Jak probíhá samotná spolupráce?
Spolupráce s námi je opravdu osobní záležitostí mezi architektem a klientem. Naším hlavním cílem je zajistit, aby se klient cítil naprosto pohodlně a aby celý proces probíhal tak, jak má. Na začátku spolupráce probíhají intenzivní schůzky, kde se zaměřujeme na sběr podkladů, inspirací a vizí spojených s jejich vysněným bydlením. Poté architekt začíná navrhovat jednotlivé místnosti, které průběžně konzultuje s klientem. Následuje klíčová fáze, kdy prezentujeme celý projekt a společně s klientem ladíme poslední detaily návrhu. Poté se přesouváme do realizační části, kde společně s klienty vybíráme vzorky, navštěvujeme showroomy a dochází k finálnímu zaměření prostor, abychom zajistili dokonalý výsledek. Po odsouhlasení cenové nabídky dojde k samotné realizaci. Realizaci již řídí naše realizační oddělení pod dohledem architekta, který na daném projektu pracoval.  To nejlepší na tom všem je, že klient může klidně odjet třeba na dovolenou, zatímco my se postaráme o vše potřebné a zrealizujeme jejich návrh do detailu.

 

V referencích máte i mnoho známých osobností, liší se práce pro známou osobnost od „běžného klienta“?
V naší práci neděláme žádné rozdíly mezi známými osobnostmi a našimi běžnými klienty. Každého klienta si nesmírně vážíme a jsme jim vděční, protože právě díky nim můžeme dělat to, co nás naplňuje a baví. Bez ohledu na to, zda je klient známou osobností či běžným jednotlivcem, klademe stejný důraz na jejich individuální potřeby, přání a vize. Každý projekt je pro nás jedinečný a každý klient má naši plnou pozornost a podporu v průběhu celé spolupráce. 
Samozřejmě projekty známých tváří poutají více pozornosti, ale je třeba říci, že 95 % našich klientů mezi známé tváře nepatří, a naopak mnohdy jejich interiéry ani prezentovat nemůžeme. 

 

Jaký projekt byl pro vás zatím nejnáročnější? 
Náročných projektů máme za sebou mnoho, ale z těch veřejně známých projektů je to asi rekonstrukce bytu Simony Krainové. Kompletní rekonstrukci celého velkého bytu jsme museli zrealizovat během pouhých 2 měsíců, zatímco Simona pobývala v Dominikánské republice. Harmonogram této rekonstrukce nebyl v týdnech ani ve dnech, ale po hodinách. Vzorkování a odsouhlasování často probíhalo po telefonu. Důvěřovala nám a většinu rozhodnutí nechala na našem týmu, což nám výrazně usnadnilo splnění termínu. Byla to opravdová výzva, ale jsme hrdí, že jsme ji zvládli. Výsledek je úžasný a pro nás kromě toho, že se tento projekt dostal v diváckém hlasování mezi 3 nejlepší rekonstrukce v prestižní soutěži Interiér roku za rok 2023 je největším oceněním to, že Simona nám i po roce, co v bytě bydlí nadšeně volá a do bytu je neustále zamilovaná. O tomto bytu už vyšlo tolik článků, že jde pravděpodobně o jeden z nejznámějších bytů v České republice! 

 

Kde se pro svou práci inspirujete?
Pro naši práci bereme inspiraci všude kolem nás. Samozřejmě jezdíme na řadu veletrhů, sledujeme trendy a aktuální události ve světě designu, abychom byli v obraze, ale nejvíce se inspirujeme v našem každodenním životě a v našem týmovém duchu. Nejvíce si užíváme okamžiky, kdy se jako jedna velká rodina sejdeme u skleničky prosecca a společně se podělíme o nápady a inspirace, které jsme nasbírali během našich cest či každodenních zážitků. Vzájemná interakce a kreativní výměna názorů jsou pro nás klíčové, protože se navzájem inspirujeme a podporujeme ve všech našich projektech.


Jak byste si zařídil ideální koupelnu? Co jsou aktuální trendy?
Vždy klademe důraz na praktičnost a funkčnost, přičemž zároveň milujeme čisté linie a jednoduchost designu. V našich projektech se snažíme maximálně využít úložný prostor, aniž by to ovlivnilo estetiku samotné koupelny. Každý projekt je pro nás individuální a přizpůsobujeme ho konkrétním potřebám a přání klienta.
Co se týče aktuálních trendů, tak pozorujeme, že spousta klientů chce více experimentovat a   už dávno neplatí, že koupelna musí být jen v bílé nebo šedé dlažbě; lidé se nebojí používat do koupelen tapety, speciální stěrky a další netradiční materiály. Tento trend nás velmi baví, protože nám umožňuje společně s klienty objevovat nové možnosti a vytvářet unikátní koupelny, které odráží jejich osobnost a styl.


Mění se trendy v interiérovém designu podobným tempem, jako se mění v módě? A co udělat proti zastarávání interiéru?
Trendy v interiérovém designu se samozřejmě vyvíjejí, ale my vidíme, že změny jsou spíše ve výrobních technologiích a možnostech než v samotném designu. Designové principy zůstávají relativně stabilní a podobné, přičemž se zdokonalují a adaptují na nové materiály a techniky.
Co se týče zachování čerstvosti a originality interiéru i po letech, snažíme se u každého klienta navrhovat nadčasové a unikátní řešení. Klíčové je použití kvalitních materiálů a designových prvků, které nezestárnou a budou odolné vůči módním vlnám. Dále dbáme na to, aby design reflektoval osobnost a styl klienta, což pomáhá zajistit, že se s interiérem budou cítit spojeni i po mnoha letech užívání.
Důraz klademe i na flexibilitu a modularitu designu, která umožňuje v budoucnu provádět úpravy a změny, aniž by došlo k zásadním zásahům do stávajícího prostoru. Tímto způsobem se snažíme zajistit, že interiér zůstane čerstvý, funkční a esteticky příjemný i v dlouhodobém horizontu. 


Na čem aktuálně pracujete?
Momentálně pracujeme na více než 100 projektech, kromě úžasných projektů v ČR máme rozpracované zakázky i v Dubaji a Londýně. S těch zahraničních zakázek můžeme opět zmínit návrh a realizace interiéru vily v Karibiku pro Simonu Krainovou. Projekty se Simonou jsou vždy úžasné a zábavné, takže  celý proces budeme pečlivě dokumentovat na našem Instagramu @tempus_design, abychom vám přinesli inspiraci a detaily z této úžasné cesty. Sledujte nás, aby vám neuniklo nic z toho, co máme pro vás připraveno!